Szórakoztató stand-up Gyurcsány Ferenctől

Megosztás

Zsúfolásig megtelt a szolnoki VOKE művelődési ház, ahol a több mint 200 érdeklődő előtt Gyurcsány Ferenc tartott szórakoztató politikai stand-upot csütörtökön este. A volt kormányfő többször is megnevettette és megtapsoltatta hallgatóságát. A legviccesebb akkor volt, amikor a bemutatásakor a felesége neve elhangzott. Dobrev Klára nevére mintha infarktust kapott volna, úgy megrémült, azt színlelve, mintha attól riadt volna meg, hogy ő is jelen van az eseményen, még itt sem hagyják őt békén. A közönség hatalmasat derült az alakításon.

Már az is feltűnhetett a kirendelt fideszesekkel “terhelt” hallgatóságnak, hogy Gyurcsány Ferenc beszéde elején egyedül egy embert köszöntött a közönség soraiból. Ő az első sorban a DK-s politikusok mellett helyet foglalt MSZP-s alpolgármester, Györfi Mihály volt. Szolnokon régóta tartja magát az a vélekedés, hogy a szocialista politikus hamarosan “átáll” a DK-hoz, ennek fényében különösen érdekes volt az ő kiemelése.

Gyurcsány Ferenc egyedül Györfi Mihályt emelte ki a közönség soraiból

A mai hatalom kibillentette az országot a történelem útjából, ezzel a felütéssel kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc. Mi ugyanis egy nyugatos ország vagyunk. 

A kommunizmus 40-42 évén kívül Szent István óta ezen nem volt vita. Két nagy kísérlet volt, hogy ebből kibillentsék: egy 1948 után és most. 

Ezzel a kormánnyal a vitánk nem politikai, hanem történelmi természetű, jelentette ki.

Merjenek szabad magyar polgárok lenni, közölte. Vegyék birtokba az országot, kérjék számon, hogy mi történik a saját hazájukkal.

Olyan életet kell teremteni, ahol nem a hétköznapok gyötrelmeiről kell beszélgetni, hanem a lehetőségekről.

Maguké az ország, nem a hatalomé – mondta.

Ez a vita fő tárgya a jelenlegi hatalommal. Mi alkotjuk az országot és nem ők. Mi konstituáljuk az államot és nem az állam bennünket. 

Történelmi válaszút két oldalán állunk Orbánékkal. Nem lehet megállapodni azzal, amit ő akar – jelentette ki.

Felelősséggel tartozunk azokért, akik hosszú munkás évek után nyugdíjba mentek. Ma sok mindenről beszél a kormány, de erről a felelősségről egyáltalán nem.

A hallgatóságban nagy derültséget keltett, amikor kijelentette, hogy minden bizonnyal nagyon fontos lehet a kisgyerekek nemátalakító műtétének problémája, nem tudja, Szolnokon hányan igényelnek ilyet, ám ennél sokkal nagyobb gond az, hogy az élelmiszer infláció több mint 40 százalékos. 

A kormány közben arról folytat propagandát, hogy az ellenzék háborúpárti. Abszurdnak nevezte, hogy a közélet erről a hamis vitáról szól. 

Cáfolta, hogy az ellenzék a háború pártján állna, szerinte nincs ma Magyarországon olyan politikus, aki háborút akar. A vita arról szól, hogy az áldozat vagy agresszor békéjét akarjuk-e – tette hozzá. “Oroszország menjen haza”, hagyja békén a szomszédait, “ruszkik haza”! – emelte ki.

Ez a kijelentése óriási tapsot váltott ki.

Kitért pártja ellenzékből kiemelkedő szerepére is. Mint mondta, nagyon jól tudja, milyen érzés 2 százalékos pártnak lenni, ők is voltak ilyen szinten. Mint mondta, a DK a legbefolyásosabb ellenzéki párt, de nincs helye a felsőbbrendűségnek. A három szavatos párt is fontos. De mint legnagyobb ellenzéki párt, felelőssége is van, hogy összerendezze azt a világot, amely új alternatívát tud mutatni. 

Ők erre a felelősségre felkészültek.

Kitért a határon túli magyarokra is, szerinte a magyarországi dolgokról csak itt élő emberek dönthetnek. Érezze mindenki magát magyarnak, de a szolnokiak maguk döntsenek Szolnokról. Nagyon remélte, hogy jövőre másik polgármestert fognak a szolnokiak találni.

És ekkor jelentőségteljesen Györfi Mihály szemébe nézett.

Ezt a kijelentését is hosszas és erőteljes taps fogadta.

Zsúfolásig megtelt a terem, ahol az első sorokban vezető DK-s politikusok foglaltak helyet, kivétel Györfi Mihály (jobbra) MSZP-s alpolgármester volt

Kijelentette, a DK tisztességes, hazafias politikát követ. Azzal kelnek és fekszenek, hogy hogyan lesz ebből egy jobb ország. Hozzátette, a hatalom nem korlátlan. A jogállam nem elméleti konstrukció, az arról szól, hogy az állampolgárokat nem használhatja ki, nem gyötörheti meg, nem vehet el tőlük mindent.

Hangsúlyozta, szó nincs arról, hogy azért küzdenének: Magyarország ne kapjon pénzt. Azért küzdenek, hogy “a magyar kormány végre értse meg, hogy normális emberi viszonyokat kell fenntartani” – jelentette ki.

Azt is mondta, hogy a kormány szerint a szankcióknak nincs hatása. Erre azt az ellenpéldát hozta fel, hogy a friss amerikai szankciók hatására a magyar kormány máris visszavonta képviselőit a Nemzetközi Beruházási Bankból. 

Önmaguk bizonyították be, hogy a szankciók tehát igenis, működnek!

Majd közölte, nem az utálat, az ellenkezés, a gyűlölet Magyarországát akarják, hanem az elfogadásét. Békésen kell ezt a kormányt leváltani, mert a békétlenség erőszakhoz, az erőszak vérhez vezet, “a vér pedig nem egyéni dráma, hanem közös drámánk lenne” – hangsúlyozta.

Lényegében ez volt beszédének fő vonulata, majd kérdések következtek.

Egy hölgy meglehetősen kényes kérdést fogalmazott meg. Mint mondta, ő volt MSZP-s, és nem szeretné, ha a jelenlévők közül egyvalaki polgármester lenne Szolnokon.

Itt utalt Györfi Mihályra, aki ugye ott ült az első sorban. 

Remélte, a DK nem fogja támogatni őt. 

Gyurcsány Ferenc erre azt felelte, hogy ezernyi ilyen típusú vita folyik. Nem neki kell eldönteni, hogy Szolnokon Szalay Ferenccel szemben ki lesz az alternatíva. Nagy baj lenne, ha ő mondaná meg. Egy dolgot tudnak: ha a mai hatalommal szemben állók egy jelölt mellett állnak ki, és egy jelöltet támogatnak.

Kijelentette, a Teremtőn kívül senki sem tökéletes – bár időnként ő magát annak veszi, ami kijelentése szintén nagy derültséget váltott ki.

Nem tudja, ki lesz a jó jelölt. Azt ajánlotta, hogy méltósággal és tisztességgel döntsenek a szolnokiak ebben a kérdésben. Azt kérte, a szolnokiak állítsanak egy nagyon egyértelmű és világos alternatívát, amelyben van esély, hogy Szolnokot nem a mai kormányhatalom vezeti majd 2024 után.

Volt még pár kérdés, amire természetesen válaszolt is a volt kormányfő, majd a válaszok után egyből és határozottan elhagyta a termet.

Követték ők párttagok, támogatók, hiszen információink szerint megbeszélést tartottak a gyűlést követően Gyurcsány Ferenccel az élen. A szűk csoportban volt Györfi Mihály is.

A közönség elégedetten távozott a helyszínről. Többeket bíztattak, hogy írják alá a belépési nyilatkozatot, erre ösztönözték a kirendelt fideszeseket is.

Egy résztvevő azt mondta, Gyurcsány Ferenc olyan ember, aki kimondja az igazságot, ezért szeretik őt, és ezért bíznak benne. Ritka ma az ilyen politikus, tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek